Nowoczesna o „ośmiornicy w Ratuszu”: Domagamy się zajęcia wyraźnego stanowiska przez Schetynę

Tekst w „Gazecie Wyborczej” pokazuje nieuprawnione, niebezpieczne personalne związki warszawskiego ratusza z handlarzami nieruchomości. To co dziś najbardziej szokuje to skala tego zjawiska i perfidia osób, która bierze w tym udział. To ośmiornica, która oplotła warszawski ratusz – mówił na konferencji prasowej Paweł Rabiej z zarządu Nowoczesnej. Partia Ryszarda Petru szybko zareagowała na publikację o powiązaniach ratusza z handlarzami roszczeń w sobotniej GW.

Nowoczesna domaga się 1) wyciągnięcia służbowych, prawnych konsekwencji wobec ludzi, którzy w ratuszu zarządzały sytuacją – wobec Marcina Bojko i Jarosława Jóźwiaka 2) ujawnienia wszystkich dokumentów, na podstawie których były podjęte działania reprywatyzacyjne 3) powołanie komisji doraźnej do nadzorowania procesu reprywatyzacji w mieście. 4) „To PO ponosi pełną odpowiedzialność polityczną za to co dzieje się w sprawie reprywatyzacji w Warszawie” – mówił Rabiej. Jak podkreślił: „Domagamy się zajęcia wyraźnego stanowiska przez PO, w szczególności przez Grzegorza Schetynę”

Jak podkreślił: To będzie test uczciwości dla Hanny Gronkiewicz-Waltz. Jej rodzina też przejęła kamienicę w wyniku reprywatyzacji. To jest pytanie, czy będzie w stanie uczciwie bronić interesu miasta, interesu warszawiaków. Politycy Nowoczesnej uczestniczący w konferencji przypomnieli też, że partia Ryszarda Petru już wcześniej apelowała o większą transparentność w ratuszu np. w sprawie Chmielnej 70.

Fot N

Pozostałe z : Plac300

Nowacka: Nie możemy pozwolić na zabijanie samorządów przez partyjniactwo. IP gotowa do poważnej rozmowy o Polsce i Warszawie

– Mamy pomysł na samorząd, plan w jaki sposób Polska powinna zacząć działać tak żebyśmy każdego dnia budzili się z dumą i patrzyli na swoją społeczność lokalną. Powiedzieli: tak, my dobrze inwestujemy, dobrze że sobą żyjemy. Co nas dzisiaj tłamsi? Korupcja, walka polityczna, poczucia czasami frustracji, braku perspektyw ale też fatalne relacje jakie Czytaj więcej →