Nowoczesna o „ośmiornicy w Ratuszu”: Domagamy się zajęcia wyraźnego stanowiska przez Schetynę

Tekst w „Gazecie Wyborczej” pokazuje nieuprawnione, niebezpieczne personalne związki warszawskiego ratusza z handlarzami nieruchomości. To co dziś najbardziej szokuje to skala tego zjawiska i perfidia osób, która bierze w tym udział. To ośmiornica, która oplotła warszawski ratusz – mówił na konferencji prasowej Paweł Rabiej z zarządu Nowoczesnej. Partia Ryszarda Petru szybko zareagowała na publikację o powiązaniach ratusza z handlarzami roszczeń w sobotniej GW.

Nowoczesna domaga się 1) wyciągnięcia służbowych, prawnych konsekwencji wobec ludzi, którzy w ratuszu zarządzały sytuacją – wobec Marcina Bojko i Jarosława Jóźwiaka 2) ujawnienia wszystkich dokumentów, na podstawie których były podjęte działania reprywatyzacyjne 3) powołanie komisji doraźnej do nadzorowania procesu reprywatyzacji w mieście. 4) „To PO ponosi pełną odpowiedzialność polityczną za to co dzieje się w sprawie reprywatyzacji w Warszawie” – mówił Rabiej. Jak podkreślił: „Domagamy się zajęcia wyraźnego stanowiska przez PO, w szczególności przez Grzegorza Schetynę”

Jak podkreślił: To będzie test uczciwości dla Hanny Gronkiewicz-Waltz. Jej rodzina też przejęła kamienicę w wyniku reprywatyzacji. To jest pytanie, czy będzie w stanie uczciwie bronić interesu miasta, interesu warszawiaków. Politycy Nowoczesnej uczestniczący w konferencji przypomnieli też, że partia Ryszarda Petru już wcześniej apelowała o większą transparentność w ratuszu np. w sprawie Chmielnej 70.

Fot N

Pozostałe z : Plac300

Hitem dzień z Tuskiem oraz spinki PAD, lot z Biedroniem, recital Muchy, windsurfing z Pomaską – 10 NAJCIEKAWSZYCH POLITYCZNYCH AUKCJI WOŚP

Wspólny dzień z Donaldem Tuskiem w Brukseli to jedna z najbardziej popularnych, ale zarazem najdroższych aukcji na WOŚP. Za spotkanie z byłym polskim premierem trzeba zaoferować – na chwilę obecną – już 50 tys. zł, a do zakończenia licytacji został jeszcze prawie miesiąc. Osoby z nieco mniej zasobnym portfelem mogą Czytaj więcej →

Tydzień w 7 zdaniach: Ciepło Łukaszenki, Piotrowicz zaprowadza ład konstytucyjny, Kijowski o zamieszkach w „Wujku”

Stan wojenny, zmiany w prawie o zgromadzeniach, TK i dyskusja o przeszłości posła Stanisława Piotrowicza – to niektóre z kluczowych tematów mijającego tygodnia. Oprócz tego dowiedzieliśmy się jak rozmawia się z Łukaszenką i kiedy zdaniem PiS wolno grzebać w życiorysach. Kempa o swobodach obywatelskich. Jednym z najważniejszych tematów politycznych końca Czytaj więcej →

Tydzień w 7 zdaniach: Morawiecki o ciężkiej pracy posłów, Piotrowicz: Precz z komuną!

Dyskusja o kwocie wolnej, Donaldzie Tusku, prawie o zgromadzeniach, Trybunale Konstytucyjnym i reformie edukacji – w tym tygodniu nie zabrakło ani tematów, ani interesujących wypowiedzi polityków. Oto 7 z nich. Szydło na spotkaniu z Polonią w Londynie: Wracajcie! Po polsko-brytyjskich konsultacjach międzyrządowych premier Szydło spotkała się Polakami w Londynie. W Czytaj więcej →

„Nie chwalę ani Kaczyńskiego, ani Gowina, ani Dudy. Ja tylko oceniam to, co się dzieje” [FRAGMENT KSIĄŻKI JAKUBOWSKIEJ]

Kilka dni temu w księgarniach nakładem wydawnictwa „The Facto” ukazał się wywiad-rzeka z Aleksandrą Jakubowską. Rozmowę z byłą polityk SLD przeprowadziła Anita Czupryn. Jak zapowiada wydawnictwo: – Z tych opowieści wyłania się obraz kobiety niezwykle silnej, przebojowej, lojalnej nawet wbrew sobie. Ale jest to także obraz Polski i polskiej polityki, pełnej Czytaj więcej →

Guział w liście do warszawiaków ws. referendum: Przywróćmy normalność, wybierzmy uczciwość