Prezydent Andrzej Duda powinien dzisiaj ogłosić decyzję ws. ustawy o rekompensacie dla mediów publicznych. Dziś bowiem upływa konstytucyjny termin 21 dni.

O 15:00 rozpocznie się jednodniowe posiedzenie Senatu. W porządku obrad tylko jeden punkt – ustawa o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, czyli tzw. specustawa ws. koronawirusa.

Dziś w Brukseli odbędzie się specjalne spotkanie ministrów zdrowia państw członkowskich w sprawie epidemii koronawirusa. Jak pisaliśmy na 300POLITYCE, to premier Mateusz Morawiecki poprosił przewodniczącego Rady Europejskiej Charlesa Michela i sprawującego unijną prezydencję premiera Chorwacji Andreja Plenkovica o zwołanie spotkania ministrów ds. zdrowia i spraw społecznych krajów członkowskich (EPSCO) zamiast planowanej telekonferencji ministrów.

Małgorzata Kidawa-Błońska będzie przebywać w Wielkopolsce. O 9:45 na targowisku miejskim w Pile odbędzie się briefing kandydatki Koalicji Obywatelskiej na prezydenta Polski. Z kolei o 18:00 Kidawa-Błońska weźmie udział w otwarciu Centrum Idei Rodła w Domu Polskim. O 11:00 w Warszawie odbędzie się uroczystość zorganizowana z okazji Dnia Kobiet pt. „Rzeczpospolita Jest Kobietą“. W uroczystości udział weźmie kandydat PSL na prezydenta Władysław Kosiniak-Kamysz.

O 12:00 prezydent Andrzej Duda złoży wizytę w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie, podczas której m.in. spotka się z kadrą i słuchaczami WSPol oraz złoży kwiaty pod tablicą upamiętniającą policjantów – ofiary Zbrodni Katyńskiej. O 16:00 w Szczytnie odbędzie się spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy z mieszkańcami, a o – 18:30 spotkanie z mieszkańcami Pisz.

O 9:30 w Warszawie odbędzie się briefing prasowy, na którym Szymon Hołownia ogłosi przekroczenie pierwszego milowego kroku swojej kampanii – zebranie miliona złotych. Także dziś Hołownia na zaproszenie środowisk polskich odwiedzi swoich rodaków mieszkających w Wielkiej Brytanii. Na program wizyty złożą się spotkania z polskimi studentami, przedstawicielami polskiego biznesu, jak również z Polakami mieszkającymi w Wielkiej Brytanii od wielu lat. Wizyta potrwa do niedzieli włącznie. O 20:30 Hołownia weźmie udział w dyskusji dotyczącej sytuacji w kraju, widzianej z perspektywy młodego pokolenia Polek i Polaków.