Posiedzenie Rady Gabinetowej, rozpatrzenie przez senackie komisje tzw. ustawy dyscyplinującej sędziów i projektu ustawy budżetowej na 2020 rok oraz projektu ustawy o rekompensacie dla mediów publicznych przez Sejm, a także wizyta marszałka Senatu w Brukseli – to cztery ważne polityczne wydarzenia w nadchodzącym tygodniu. Tomasz Grodzki ma rozmawiać o ustawie o sędziach z wiceszefową Komisji Europejskiej.

Także w nadchodzącym tygodniu zbierze się zarząd SLD w sprawie kandydata lewicy na prezydenta Polski – wiadomo już, że będzie to Robert Biedroń. Izba Kontroli Nadzwyczajnej Sądu Najwyższego rozpozna pytania prawne dotyczące badania niezależności Krajowej Rady Sądownictwa, a w Sejmie odbędzie się zorganizowany przez PSL tzw. okrągły stół ws. wymiaru sprawiedliwości.

*****

Rada Gabinetowa. – Podjąłem decyzję i poinformowałem już pana premiera, że na najbliższy wtorek na 14:00 w Pałacu Prezydenckim zwołuję Radę Gabinetową, czyli spotkanie prezydenta i całego rządu, gdzie będziemy się rzeczywiście zastanawiali nad strategią dalszego działania po tym wszystkim, co już do tej pory wspólnie zrobiliśmy w kwestiach dwóch, bo one w jakim sensie globalnie się łączą. Z jednej strony tego, co będzie się działo w najbliższym czasie, również w Izraelu w związku z obchodami 75. rocznicy wyzwolenia obozu zagłady Auschwitz-Birkenau, ale także sytuacji na Bliskim Wschodzie, bo to także Izrael – mówił prezydent Andrzej Duda w TVP.

Zarząd SLD ws. wyborów prezydenckich. Jak pisaliśmy na 300POLITYCE, we wtorek o 12:00 odbędzie się posiedzenie zarządu Sojuszu Lewicy Demokratycznej w sprawie kandydata na prezydenta Polski. 19 stycznia ma się odbyć konwencja, która formalnie zatwierdzi wybór. Włodzimierz Czarzasty ujawnił już w Polsat News, że rekomenduje zarządowi kandydaturę Roberta Biedronia.

Okrągły stół PSL-u. We wtorek w Sejmie odbędzie się zainicjowany przez PSL okrągły stół w sprawie, jak zapowiadają organizatorzy, “wypracowania ustawy, która uzdrowi sytuację w wymiarze sprawiedliwości”. Zdaniem lidera PSL reforma sądownictwa powinna skrócić postępowanie, obniżyć koszty sądowe, czy wprowadzić sędziów pokoju, którzy zajmowaliby się prostymi sprawami. – Taką ustawę chcemy wypracować w ramach Okrągłego Stołu, na który zapraszamy Rzecznika Praw Obywatelskich, byłych prezesów Sądu Najwyższego i Trybunału Konstytucyjnego, samorządy prawnicze a także przedstawicieli wszystkich klubów parlamentarnych. Ważne by w spotkaniu udział wzięły środowiska poszkodowanych przez wymiar sprawiedliwości. Musimy znaleźć wyjście z tej sytuacji – mówił Władysław Kosiniak-Kamysz na briefingu w Sejmie.

Rozpoznanie pytań dot. niezależności KRS. W środę Izba Kontroli Nadzwyczajnej Sądu Najwyższego rozpozna pytania prawne dotyczące badania niezależności Krajowej Rady Sądownictwa. Pierwotnie sprawa miała zostać rozpoznana w grudniu, tuż przed świętami, ale Prokuratura Krajowa złożyła stanowisko i podjęto decyzję o odroczeniu, by umożliwić stronom odniesienie się do tego stanowiska. Ponadto na początku senacka większość ma zaprezentować projekt dot. zmian w Krajowej Radzie Sądownictwa i Sądzie Najwyższym.

Senackie komisje o ustawie dyscyplinującej sędziów. Izba wyższa tzw. ustawą dyscyplinującą ma zająć się na posiedzeniu w przyszłym tygodniu, ale wcześniej w tej sprawie zbiorą się senackie komisje. We wtorek o 12:00 odbędzie się posiedzenie senackiej komisji spraw zagranicznych i UE by zająć się “polityczno-prawnymi skutkami dla Polski w Unii Europejskiej”. Dzień później, w środę o 12:00 ustawę rozpatrzą komisje ustawodawcza oraz praw człowieka, praworządności i petycji. Ewentualnymi poprawkami Senatu bądź też całym odrzuceniem ustawy Sejm zajmie się zapewne 22-23 stycznia.

Grodzki w Brukseli. W środę marszałek Senatu Tomasz Grodzki uda się do Brukseli, gdzie spotka się z m.in.m.in. z wiceszefową Komisji Europejskiej Verą Jourovą. Tematem rozmowy ma być między innymi kwestia wspomnianej ustawy dyscyplinującej sędziów, nad którą Senat rozpoczyna prace.

Projekt uchwały ws. rosyjskich kłamstw historycznych. – Wicemarszałek Kidawa-Błońska zapowiada, że przedstawi w Sejmie projekt uchwały w/s rosyjskich kłamstw historycznych. Pani wicemarszałek powinna wiedzieć, że prace nad uchwałą trwają w Komisji Spraw Zagranicznych, a w środę planowany jest finał. Każdy poseł może wziąć udział – napisał Ryszard Terlecki na Twitterze. Wcześniej Małgorzata Kidawa-Błońska zapowiedziała iż na najbliższym posiedzeniu Sejmu przedstawi projekt uchwały ws. rosyjskiej propagandy oczerniającej Polskę.

Sejm o budżecie. Na pierwszym w tym roku posiedzeniu – w środę i czwartek – Sejm zajmie się projektem ustawy budżetowej na 2020 rok, który rząd przyjął tuż przed świętami. Możliwe, że równocześnie posłowie zajmą się projektami dot. emerytur – wypłaty trzynastki, a także podwyższeniu najniższych świadczeń odpowiednio do 1200 zł w przypadku najniższej emerytury, renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, renty rodzinnej i renty socjalnej, 900 zł w przypadku najniższej renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy oraz zastosowaniu ustawowego wskaźnika waloryzacji, przy zapewnieniu minimalnej gwarantowanej podwyżki świadczenia na poziomie 70 zł.

Sejm o rekompensacie dla mediów publicznych. Na wspomnianym posiedzeniu Sejm ma zająć się także zgłoszonym przez PiS projektem nowelizacji ustawy o opłatach abonamentowych, zakładającym rekompensatę dla mediów publicznych – w praktyce Telewizja Polska i Polskie Radio mają w 2020 roku otrzymać nawet 1,95 mld zł finansowania w formie skarbowych papierów wartościowych. I czytanie najpewniej odbędzie się w środę, gdyż na ten dzień na 17:00 zaplanowano posiedzenie sejmowej komisji kultury i środków przekazu, która ma rozpatrzyć projekt nowelizacji.

Hołownia w trasie. W czwartek o 19:00 w Łodzi odbędzie się spotkanie z Szymonem Hołownią w ramach cyklu #RozmowyPolaków. Kolejne spotkania odbędą się w piątek o 19:00 w Bielsku-Białej oraz w sobotę w Sosnowcu o 10:00, Krakowie o 13:30 i Kielcach o 19:00. – W ostatnich latach spotkałem się z wami w ponad 360 polskich miastach. Nie przerywam tej trasy, bo chcę Was dalej słuchać. Chcę też opowiedzieć wam o wizji naszego kraju, który możemy budować razem – zapowiada Hołownia. Hołownia poinformował tez, że jeszcze nie wie „w jak otwartej formule”, ale będzie w Gdańsku podczas finału WOŚP – w rocznicę zamordowania Pawła Adamowicza.

PAD w Kolnie. We wtorek o 11:00 w Belwederze prezydent Andrzej Duda weźmie udział w konferencji “Zdrowie roślin w dobie zmian klimatu”. W środę o 12:00 w Pałacu Prezydenckim PAD wręczy odznaczenia państwowe osobom ratującym ludzkie życie, a o 17:00 wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą wezmą udział w świąteczno-noworocznym spotkaniu z przedstawicielami społeczności żydowskiej w Polsce. W czwartek PAD złoży wizytę w Kolnie w województwie podlaskim. O 12:125 złoży wieniec przed pomnikiem upamiętniającym żołnierzy Wojska Polskiego zamordowanych przez bolszewików po bitwie pod Lemanem 25 VIII 1920 roku, o 12:40 weźmie udział w konferencji “Perspektywy dla mieszkańców obszarów wiejskich”, a o 16:00 spotka się z mieszkańcami powiatu kolneńskiego.

Marsz Tysiąca Tóg. W sobotę w Warszawie odbędzie się Marsz Tysiąca Tóg organizowany pod hasłem “Prawo do niezawisłości, prawo do Europy”. – Tym razem nie planujemy przemówień, ani wznoszenia żadnych haseł. Spotkajmy się wszyscy 11 stycznia 2020 w Warszawie aby wyrazić sprzeciw wobec zamykania prawnikom ust, a także aby wyrazić nasz szacunek dla prawa krajowego i europejskiego – zapowiadają organizatorzy. Przedstawiciele wszystkich zawodów prawniczych przemaszerują o 15:00 od siedziby Sądu Najwyższego przed Sejm.

Fot. Sejm