To może być kluczowy tydzień w sprawie rozwiązania kryzysu parlamentarnego. Senat zajmie się budżetem na 2017 rok, a Sejm rozpocznie – lub, jak kto woli, wznowi – obrady po świątecznej przerwie. Marszałek Karczewski przedstawi szczegóły zmian w pracy mediów w parlamencie, a prezydent Duda ogłosi swoją decyzję ws. reformy edukacji.

Najbliższe kilka dni to także kolejne przesłuchania przed komisją śledczą ds. Amber Gold, przyjazd do Polski amerykańskiej brygady, aktualizacja ratingu Polski przez dwie duże agencje, a także wybór przez Sejm członka Trybunału Stanu. Ponadto sejmowa komisja ds. petycji zajmie się projektem zakładającym zaostrzenie prawa aborcyjnego.

*****

PAD o reformie edukacji. W poniedziałek – czyli w ostatnim możliwym terminie – prezydent Andrzej Duda ogłosi swoją decyzję ws. reformy edukacji. Do tej pory PAD zgłaszał w tej sprawie zastrzeżenia, ale w weekend Marek Magierowski w radiowej Trójce stwierdził, że choć prezydent ma swoje wątpliwości, to w jego ocenie reforma edukacji jest „niezwykle ważna i potrzebna”. W ubiegłym tygodniu Piotr Zaremba informował o możliwym wecie.

Karczewski o zmianach dla mediów. W najbliższym tygodniu – w mediach przewinęła się informacja o poniedziałkowej konferencji w nowym centrum medialnym – marszałek Karczewski przedstawi nowe propozycje zmian pracy mediów w parlamencie. Poprzednie plany marszałka Kuchcińskiego – zakaz kamer w większości miejsc oraz limit 2 dziennikarzy na jedną redakcję – spotkały się z powszechną krytyką, zarówno przedstawicieli mediów, jak i polityków PiS, a nawet prezydenta Dudy. Dlatego nowe propozycje przygotowuje marszałek Karczewski. Jak słyszymy, porozumienie ma być bardziej elastyczne, by zadowolić dziennikarzy.

KO z młodymi posłami. W poniedziałek odbędzie się otwarte spotkanie w ramach Klubu Obywatelskiego w Warszawie. Gośćmi spotkania będą posłowie: Joanna Mucha, Agnieszka Pomaska, Rafał Trzaskowski, Sławomir Nitras, Paweł Olszewski i Cezary Tomczyk. Spotkanie rozpocznie się o 18:30 w OSiR Dzielnicy Śródmieście w Warszawie.

Zarząd PO ws. protestu. – Co do formy protestu, jaka będzie 11 stycznia, to decyzje o tym zapadną 10 stycznia na zarządzie krajowym. Nie wiemy, czy 11 stycznia odważy się rozpocząć posiedzenie Sejmu – zapowiedział kilka dni temu briefingu w Sejmie Sławomir Neumann.

Przesłuchania przed komisją śledczą. W najbliższym tygodniu komisja śledcza ds. Amber Gold wznowi przesłuchania. We wtorek o 11:00 posłowie przesłuchają Bogusława Michalskiego, byłego dyrektora Departamentu Postępowania Przygotowawczego w Prokuraturze Generalnej oraz Alinę Miłosz-Kloczkowską, byłą wiceprezes Sądu Okręgowego w Gdańsku, a w środę o 10:00 – Annę Skupną, prezes Sądu Apelacyjnego w Gdańsku. Ponadto w środę o 16:00 odbędzie się zamknięte posiedzenie komisji, poświęcone dyskusji na temat dotychczasowych wniosków wynikających z przesłuchań świadków.

Senat o budżecie. Ustawa budżetowa na 2017 rok to pierwszy punkt w porządku obrad posiedzenia Senatu, które rozpocznie się w środę o 9:00. Prace izby wyższej ws. budżetu odbędą się bez senatorów PO, którzy – jak zapowiedział Bogdan Klich – konsekwentnie będą bojkotować prace nad ustawami uchwalonymi w sali kolumnowej. Niewykluczone, że Senat rozpatrzy poprawki opozycji – marszałek Karczewski stwierdził, że jeżeli będzie taka wola, to może je sam zgłosić.

Sejm po przerwie. Pierwsze w tym roku posiedzenie Sejmu rozpocznie się w środę o 12:00 od krótkiego, 15-minutowego bloku głosowań – tak wynika z wstępnego harmonogramu. W praktyce tego dnia okaże się, czy konflikt zmierza do zaostrzenia, czy też będzie stopniowo wygasać. PiS będzie musiało podjąć decyzję, czy jest zdolne do kompromisu, a opozycja – do zakończenia okupacji sali sejmowej. Także 11 stycznia przed Sejmem ma odbyć się manifestacja KOD.

Sejm o obniżeniu wojskowych emerytur. W środę o 12:15 – według wstępnego harmonogramu – ma odbyć się I czytanie rządowego projektu zakładającego obniżenie wysokości emerytur wojskowych i rent inwalidzkich dla członków WRON i byłych żołnierzy zawodowych, którzy pełnili służbę w okresie od dnia 22 lipca 1944 r. do dnia 31 sierpnia 1990 r., a także wojskowych rent rodzinnych pobieranych po takich żołnierzach zawodowych.

Sejmowa komisja o aborcji. W czwartek o 9:30 sejmowa komisja ds. petycji rozpatrzy petycję w sprawie nowelizacji tzw. ustawy aborcyjnej. Chodzi o projekt Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia, który przewiduje całkowity zakaz przerywania ciąży. W kwestii karalności kobiet, projekt Federacji pozostawia dotychczasowy zapis o zwolnieniu z kary matki dziecka poczętego. Komisja będzie musiała zdecydować, czy projekt zostanie skierowany do laski marszałkowskiej.

Amerykańska brygada w Polsce. W czwartek do Polski przybędzie amerykańska brygada pancerna. Tę informację przekazał kilka dni temu szef MON Antoni Macierewicz w TVP, dodając, że do Polski przybędzie łącznie, nie tylko w ramach brygady pancernej, blisko 7 tys. żołnierzy.

Wybór członka Trybunału Stanu. Na pierwszym styczniowym posiedzeniu Sejm dokona wyboru uzupełniającego członka Trybunału Stanu. Kandydatem PiS na to stanowisko jest prof. Bogusław Banaszak. Zgodnie z wstępnym harmonogramem, do wyboru dojdzie w piątek, w bloku głosowań między 9:00 a 11:00. Wcześniej, w środę o 9:00 kandydaturę prof. Banaszaka zaopiniuje Komisja Sprawiedliwości.

Aktualizacja ratingu Polski. W piątek dwie duże agencje ratingowe: Moody’s i Fitch wystawią zaktualizowane oceny wiarygodności kredytowej Polski. W ubiegłym roku obie agencje utrzymały rating naszego kraju na niezmienionym poziomie, natomiast Standard & Poor’s obniżyło długoterminowy rating polskiego długu w walucie obcej do poziomu BBB+ z A-.

Fot. Senat