– To jest pytanie, które zadają sobie wszyscy przywódcy Europy i na ten temat dyskutujemy w najrozmaitszych dwustronnych i wielostronnych rozmowach, telekonferencjach. Tak będzie wyglądało 10 najbliższych dni, ponieważ żaden z kandydatów wysuniętych na te stanowiska nie uzyskał większości…– mówił premier w rozmowie z Krzysztofem Ziemcem w RMF.

Ziemiec pytał PMM o kandydatury Webera i Timmermansa:

– Żaden z nich nie uzyskał większości – i w szczególności będziemy teraz dyskutować o potencjalnych nowych kandydatach. Wybory wygrała Europejska Partia Ludowa i ona rezerwuje sobie prawo do zaprezentowania swojego kolejnego kandydata. My natomiast mamy bardzo wielu europarlamentarzystów. Nasze zwycięstwo wyborcze z 26 maja zostało zauważone wszędzie w Europie. Jesteśmy bardzo koncyliacyjni, kompromisowi, ale chcemy, by głos Europy Środkowej, który jest przez Polskę bardzo mocno wyrażany, był dobrze słyszany w Brukseli. Nasze interesy muszą być tam dobrze chronione – mówił PMM.