Polityczny plan piątku: PMM na konferencji Lotto Ekstraklasa – nowe otwarcie, sejmowe głosowania nad projektem dot. sądów, oświadczenie PAD nt. referendum

W porannym bloku głosowań posłowie przede wszystkim rozstrzygną przyszłość nowelizacji przepisów o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa. Zapisy, które mają między innymi przyspieszyć i usprawnić wybór następcy prezes Małgorzaty Gersdorf, do pierwszej w nocy analizowała komisja sprawiedliwości. Blok miał rozpocząć się o 9:00, ale o tej godzinie odbędzie się II czytanie tego projektu.

Sejm wybierze także członków komisji śledczej ds. wyłudzeń VAT. PiS zgłosi do zespołu: Marcina Horałę, Kazimierza Smolińskiego, Małgorzatę Janowską, Wojciecha Murdzka i Andrzeja Matusiewicza, PSL – Genowefę Tokarską, PO – Zbigniewa Konwińskiego, Nowoczesna – Mirosława Pampucha, a Kukiz’15 – Marka Jakubiaka.

Posłowie zdecydują też, czy poprą senackie poprawki do Konstytucji dla nauki oraz przegłosują zmiany w regulaminie Sejmu, które de facto wprowadzą w życie przyjęte niedawno przepisy, pozwalające na obniżenie uposażenia poselskiego i diety posła w sytuacji, gdy jego zachowanie narusza powagę Sejmu również poza salą posiedzeń, a także gdy poseł naruszy spokój i porządek w sposób rażący.

O 10:00 premier Mateusz Morawiecki na stadionie PGE Narodowy weźmie udział w konferencji Lotto Ekstraklasa – nowe otwarcie.

O 11:00 prezydent Andrzej Duda wygłosi oświadczenie ws. planowanego referendum konsultacyjnego. Godzinę później weźmie udział w obchodach Święta Policji na stołecznym placu Piłsudskiego.

O 19:00 kandydat PiS na prezydenta Warszawy, Patryk Jaki, spotka się z mieszkańcami Ochoty.Z kolei rano, o 8:30 w parku Agrykola odbędzie się konferencja Jakiego.